poniedziałek, 19 października 2015

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe


Ciasto:

  • 2 szklanki startej marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka dobrego oleju
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu

Krem śmietanowy:

  • 300 g śmietany kremówki 36%
  • 200 g mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • aromat cytrynowy

Krem marchewkowy:

  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 budyń waniliowy
  • 500 ml soku marchewkowego, np. Kubuś.

Przygotowanie:

  • Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem.
  • Do miski wbijamy jaka, dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania kremowej masy.
  • Następnie na przemian dodajemy olej i mąkę dalej miksując.
  • Na końcu dodajemy marchewkę, mieszamy,
  • Ciasto przelewamy do formy (np. 23x28 cm) wyłożonej papierem. Pieczemy w 180  stopniach przez 40 minut.
  • Po wystudzeniu ciasto kroimy na dwie części.

  • Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier puder i mascarpone, kilka kropel aromatu. miksujemy.
  • Odstawiamy do lodówki.

  • Drugi krem: do rondelka wlewamy 1,5 szklanki soku marchewkowego, a w pozostałym rozrabiamy budyń. 
  • Rozrobiony budyń wlewamy do gotującego się soku, mieszamy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. 
  • Masę zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę,mieszamy aż do rozpuszczenia. 
  • Masę studzimy i wlewamy ją na ciasto.
  • Całość odstawiamy do stężenia.

Uwagi:

Śmietana kremówka i mascarpone musza być dobrze schłodzone.
Do dekoracji ciasta można użyć marcepanowych ozdób. Wystarczy zagnieść marcepan z cukrem pudrem i odrobina barwnika spożywczego.  

Dziękujemy Mamie Szymona za przepis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz