Ciasto marchewkowe
Ciasto:
- 2 szklanki startej marchewki
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka dobrego oleju
- 1 szklanka cukru brązowego
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
Krem śmietanowy:
- 300 g śmietany kremówki 36%
- 200 g mascarpone
- cukier puder do smaku
- aromat cytrynowy
Krem marchewkowy:
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 budyń waniliowy
- 500 ml soku marchewkowego, np. Kubuś.
Przygotowanie:
- Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki.
- Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem.
- Do miski wbijamy jaka, dodajemy cukier i ucieramy do uzyskania kremowej masy.
- Następnie na przemian dodajemy olej i mąkę dalej miksując.
- Na końcu dodajemy marchewkę, mieszamy,
- Ciasto przelewamy do formy (np. 23x28 cm) wyłożonej papierem. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
- Po wystudzeniu ciasto kroimy na dwie części.
- Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier puder i mascarpone, kilka kropel aromatu. miksujemy.
- Odstawiamy do lodówki.
- Drugi krem: do rondelka wlewamy 1,5 szklanki soku marchewkowego, a w pozostałym rozrabiamy budyń.
- Rozrobiony budyń wlewamy do gotującego się soku, mieszamy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
- Masę zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę,mieszamy aż do rozpuszczenia.
- Masę studzimy i wlewamy ją na ciasto.
- Całość odstawiamy do stężenia.
Uwagi:
Śmietana kremówka i mascarpone musza być dobrze schłodzone.
Do dekoracji ciasta można użyć marcepanowych ozdób. Wystarczy zagnieść marcepan z cukrem pudrem i odrobina barwnika spożywczego.
Dziękujemy Mamie Szymona za przepis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz