poniedziałek, 19 października 2015

Tarta marchewkowo - jabłkowa


Promujemy zdrowie odżywianie - zróbmy surówkę 


Zróbmy ją wspólnie w domu, w grupie w przedszkolu, u babci...



Tarta marchewkowo - jabłkowa

Składniki:

  • 10 dag masła 
  • 3 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 marchewki
  • 4 jabłka
  • 17 dag cukru 
  • 20 dag mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka serka "bieluch"
  • 2 łyżki cynamonu

Wykonanie:

  • Z mąki usypujemy kopiec, dorzucamy masło i siekamy je nożem. 
  • Dodajemy żółtka, serek, cukier i szybko zagniatamy ciasto.
  • Wstawiamy na chwilę do lodówki.
  • Jabłka i marchewkę obieramy, miksujemy, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier, miód, sok z cytryny i cynamon, mieszamy dokładnie.
  • Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę, zapiekamy przez 10 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
  • Następnie wkładamy na na ciasto masę jabłkowo - marchewkową.
  • Pieczemy jeszcze ok. 40 minut.
Smacznego.

Dziękujemy Mamie Szymona za przepis .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz